Litigiile care întră în sfera contenciosului administrativ sunt o categorie aparte de procese, care se soluționează potrivit regulilor de procedură care guvernează procesul civil, însă care are o serie de particularități. În marea lor majoritate litigiile de contencios administrativ au ca obiect anularea unor acte administrative care produc prejudicii unei persoane fizice sau juridice sau obligarea unei autorități să emită un act administrativ (în urma unui refuz nejustificat) sau să adopte o anumită conduită, scopul final al procesului fiind sancționarea abuzului de putere al autorității și restabilirea ordinii de drept.
Instanțele de contencios administrativ soluționează și litigiile apărute între funcționarii publici și autoritățile în cadrul cărora aceștia funcționează, precum și litigiile în legătură cu procedurile și contractele privind achizițiile publice.
O particularitate a proceselor de contencios administrativ care au ca scop anularea unor acte administrative este că aceste acte se bucură de prezumția de legalitate și temeinicie, astfel încât este în sarcina reclamantului să demonstreze, prin probe și raționament logico-juridic, că actul atacat trebuie anulat.
Asemănător cu un litigiu civil de drept comun, pe parcursul unui proces, părțile sunt obligate să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, să-şi probeze pretenţiile şi apărările, să contribuie la desfăşurarea fără întârziere a procesului, urmărind, tot astfel, finalizarea acestuia. Cu alte cuvinte, orice parte angrenată într-un proces este obligată să efectueze acte de procedură în forma cerută de lege, la momentul indicat de lege sau de judecător și să respecte toate dispozițiile acestuia. Mai mult decât atât, specifică contenciosului administrativ este parcugerea unei proceduri prealabile (conform art. 7 din Legea nr. 554/2004), omisiunea parcurgerii acestei etape fiind sancționată cu inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată.
Atenție! Nedepunerea unui act în forma corectă sau cu conținutul corect, depășirea termenului legal sau stabilit de judecător atrag consecințe din cele mai nefaste, putând conduce chiar la pierderea procesului fără ca judecătorul să examineze fondul litigiului dedus judecății!
Având în vedere caracterul complex al actelor ce trebuie efectuate pe parcursul unui proces în materia contenciosului administrativ, caracterul special al legislației incidente în aceste litigii, la care se adaugă rigiditatea regulilor de procedură și sancțiunile drastice prevăzute de lege pentru nerespectarea acestora, asistența juridică a unui avocat este singura cale prin care puteți fi asigurat că nu veți pierde procesul datorită unei omisiuni sau chestiuni care nu este legată de fondul litigiului (dovedirea temeiniciei/netemeiniciei pretențiilor)
Activitatea avocatului într-un litigiu dedus judecății se concretizează, cu titlu exemplificativ, în:
- redactarea actelor procedurale esențiale: contestația administrativă, acțiunea în anulare, cererea privind suspendarea efectelor actului administrativ, etc.
- propunerea probelor
- redactarea cererilor cu caracter adițional
- susținerea cererilor în fața instanței
- administrarea probatoriului
- formularea concluziilor privind excepțiile invocate și asupra fondului cauzei, redactarea concluziilor scrise
- redactarea și susținerea cererilor privind căile de atac (în materia contenciosului administrativ calea de atac este recursul)