Pasul 1 - mă contactați și îmi prezentați problema pe care o întâmpinați

Cu cât îmi furnizați mai multe detalii despre situația cu care vă confruntați cu atât îmi va fi mai ușor să vă ofer informațiile și asistența de care aveți nevoie. Este important să furnizați toate detaliile pe care le cunoașteți, chiar și pe cele care vi se par irelevante.

În cazul în care sunteți chemat în judecată (ați primit o cerere de chemare în judecată de la instanță) sau sunteți executat silit (ați primit somație din partea unui executor judecătoresc) este esențial:


  • păstrați plicul primit de la instanță sau de la executor, deoarece aproape toate termenele se calculează în funcție de data poștei înscrisă pe acest plic

  • să îmi comunicați întregul conținut al plicului (inclusiv adresa emisă de instanță/executor, actele anexate, etc)

  • să verificați frecvent cutia poștală pentru a verifica dacă primiți noi comunicări din partea instanței sau a executorului judecătoresc

În cazul în care sunteți parte într-o procedură penală (acuzat sau victimă) este esențial:


  • păstrați plicul sau orice altă comunicare primită de la organele judiciare (acestea pot fi și comunicări email, mesaje SMS, etc)

  • să îmi comunicați toate actele pe care le dețineți în legătură cu cauza

  • în cazul în care sunteți chemat pentru audiere, în altă calitate decât cea de martor, solicitați acordarea unui termen suficient de lung pentru a vă putea sfătui cu/angaja un avocat

Pasul 2 - analizez cazul și vă propun soluțiile posibile

În funcție de specificul problemei cu care vă confruntați voi încerca mereu:


  • să vă prezint mai multe soluții/abordări posibile, indicându-vă avantajele, dezavantajele, riscurile și costurile previzionate pentru fiecare din variantele propuse

  • să vă recomand posibilități alternative de soluționare a litigiului (atunci când acestea sunt posibile) precum și să vă asist cu ocazia negocierii acestora

Analiza cazului presupune adesea studiul unui volum mare de informații, unele din acestea nefiindu-vă ușor accesibile (cum este cazul de exemplu al dosarelor execuționale sau al dosarelor de urmărire penală). În aceste situații etapăa analizei poate să dureze o perioadă mai lungă de timp și să presupună eforturi și costuri suplimentare (atât pentru mine și pentru dumneavoastră) în vederea întocmirii dosarului complet al cauzei necesar pentru a vă putea propune soluția optimă de rezolvare a problemei.

Important! Analiza cazului și propunerea soluțiilor nu pot fi efectuate în mod legal decât ca urmare a încheierii unui contract de asistență juridică având ca obiect acordarea de consultații juridice. În lipsa contractului de asistență juridică avocatul nu are dreptul de a acționa în numele clientului iar clientul nu poate beneficia de garanțiile oferite de lege (confidențialitate, inviolabilitatea comunicării cu avocatul, etc).

Pasul 3 - apărarea intereselor dumneavoastră în fața organelor judiciare și/sau a altor autorități

În scopul apărării intereselor dumneavoastră în fața organelor judiciare (instanțe de judecată și/sau organe de urmărire penală) și/sau a altor autorități (fiscale, administrative, etc) activitatea avocatului se concretizează în:


  • redactarea de cereri și alte acte procedurale în forma și numărul de exemplare prevăzute de lege

  • redactarea de contracte, memorii, adrese, notificări și alte acte spre a fi înaintate unor autorități, persoane fizice sau juridice

  • asistența juridică propriu-zisă, care constă în prezența avocatului alături de dumneavoastră în fața instanței, a organelor de urmărire penală și/sau a altor autorități. În cele mai multe cazuri, atunci când avocatul vă asistă, marea parte a discuțiilor între reprezentanul autorității (magistrat, alt funcționar) și dumneavoastră se desfășoară prin intermediul avocatului, cu excepția cazurilor în care actul de procedură vă vizează direct (furnizarea de declarații, etc). În acest caz aveți (cu unele excepții) posibilitatea de a vă sfătui cu avocatul înainte de a furniza răspunsuri la întrebările ce vă sunt adresate.

  • reprezentarea prin avocat, care constâ în faptul că avocatul este cel care acționează în numele dumneavoastră, fără a fi necesară prezența dumneavoastră în fața instanței sau a altei autorități. Cea mai mare parte a actelor de procedură uzuale nu necesită prezența personală a dumneavoastră, având posibilitatea de a opta pentru reprezentarea prin avocat. Cu toate acestea există situații în care prezența dumneavoastră este absolut necesară, chiar dacă sunteți reprezentat de avocat. Este esențial să stabiliți împreună cu avocatul care sunt limitele reprezentării (ce are și ce nu are voie avocatul să facă în numele dumneavoastră).

Important! Redactarea de cereri și alte acte juridice, asistența și reprezentarea dumneavoastră nu pot fi efectuate în mod legal decât ca urmare a încheierii unui contract de asistență juridică având ca obiect acordarea acestor servicii de către avocat. În lipsa contractului de asistență juridică avocatul nu are dreptul de a acționa în numele clientului sau de a-l asista, iar clientul nu poate beneficia de garanțiile oferite de lege (confidențialitate, inviolabilitatea comunicării cu avocatul, etc). Mai mult decât atât, orice act întocmit de avocat în numele dumneavoastră este anulabil în cazul în care contractul de asistență juridică nu există.

În cazul în care aveți nevoie de serviciile unui avocat, nu ezitați să mă contactați!