Ce este contractul de asistență juridică?

Contractul de asistență juridică reglementează drepturile și obligațiile care guvernează relația dintre avocat și client. Se încheie în mod obligatoriu în formă scrisă și trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:


  • datele de identificare ale avocatului (sau al societății de avocați) și datele de identificare ale clientului

  • obiectul contractului, în concret activitățile pe care avocatul se angajează să le presteze în interesul clientului

  • onorariul stabilit de părți

  • o serie de clauze speciale cerute de Legea nr. 51/1995 republicată

  • data și locul încheierii contractului

De ce este obligatorie încheierea contractului de asistență juridică?

Conform dispozițiilor legale, serviciile avocațiale nu pot fi prestate decât ulterior încheierii unui contract de asistență juridică. În lipsa încheierii contractului, avocatul nu are dreptul să reprezinte clientul în fața autorităților și/sau persoanelor fizice și juridice.

Inexistența unui contract de asistență juridică atrage imposibilitatea asigurării confidențialității informațiilor pe care clientul le dezvăluie avocatului. Avocatul poate opune secretul profesional (care garantează confidențialitatea informațiilor încredințate de client) doar în condițiile în care este angajat de către client, iar angajarea unui avocat nu se poate face decât prin încheierea valabilă a unui contract de asistență juridică.

Cum și când se încheie contractul de asistență juridică?

Contractul de asistență juridică se încheie în mod obligatoriu în scris, are o serie și un număr unic și se înregistrează în mod obligatoriu de către avocat într-un registru special. În cazuri excepționale, de maximă urgență, contractul poate fi încheiat și verbal, serviciile avocațiale putând fi prestate imediat, cu condiția ca în cel mai scurt timp posibil (câteva zile) să se încheie și în forma scrisă.

Contractul de asistență juridică poate fi încheiat în mod valabil și prin mijloace de comunicare la distanță, atât timp cât se respectă forma scrisă și intenția părților de a-l încheia este clară.

Clientul poate încheia contractul de asistență juridică atât pentru sine însuși, cât și în favoarea unei alte persoane (de exemplu mama poate încheia un contract de asistență juridică în care beneficiarul să fie fiul său).

Ce activități pot face obiectul contractului de asistență juridică?

Conform dispozițiilor legale, obiectul contractului de asistență juridică îl poate constitui una sau mai multe din activitățile de mai jos:


  • consultaţii şi cereri cu caracter juridic

  • asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii

  • redactarea de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor prezentate spre autentificare

  • asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate

  • apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină

  • activităţi de mediere

  • activităţi fiduciare desfăşurate în condiţiile Codului civil

  • stabilirea temporară a sediului pentru societăţi la sediul profesional al avocatului şi înregistrarea acestora, în numele şi pe seama clientului, a părţilor de interes, a părţilor sociale sau a acţiunilor societăţilor astfel înregistrate

  • activităţi de curatelă specială potrivit legii şi Statutului profesiei de avocat

  • orice mijloace şi căi proprii exercitării dreptului de apărare, în condiţiile legii

Atenție contractul de asistență juridică nu poate avea ca obiect activități care nu sunt cuprinse în cele de mai sus.

Confidențialitatea relațiilor client-avocat

Încheierea unui contract de asistență juridică atrage automat obligația avocatului de asigura confidențialitatea informațiilor furnizate de client, acestea intrând în integralitate sub protecția secretului profesional al avocatului.

Secretul profesional al avocatului poate fi opus oricărei autorități, persoane fizice sau juridice, existând extrem de puține excepții de la această regulă. Secretul profesional al avocatului este cel mai ridicat nivel de protecție al confidențialității informațiilor clientului prevăzut de lege.

Sub protecția secretului profesional al avocatului intră atât conținutul contractului de asistență juridică (care nu poate fi dezvăluit altor persoane sau autorități decât cu acordul clientului) cât și toate comunicațiile avocat-client, în orice mod s-ar desfășura, documentele și orice alte informații încredințate de client avocatului.

Onorariul și cheltuielile

Stabilirea unui onorariu este obligatorie, conform legii, pentru încheierea valabilă a contractului de asistență juridică. Legislația română nu prevede posibilitatea încheierii de contracte de asistență juridică pro bono.

Onorariul poate fi exprimat în moneda națională sau în altă monedă (EUR, USD, etc). Există o multitudine de modalități de stabilire a onorariului (fix, orar, de succes, combinat), singura restricție fiind interzicea pactului de quota litis (este interzisă stabilirea totalității onorariilor avocatului în funcție de rezultatul atins)

Separat de onorariu (care reprezintă contravaloarea serviciilor avocațiale contractate) poate fi stabilită prin contract și plata de către client a unor cheltuieli necesare efectuării activităților avocațiale (cum sunt cele de transport, cazare în cazul în care prestarea activităților contractate se face în altă localitate)

Atenție

Contractul de asistență juridică este titlu executoriu conform legii pentru sumele aferente onorariului și cheltuielilor stabilite, cu alte cuvinte în caz de neplată avocatul se poate adresa direct executorului judecătoresc pentru a trece la executarea silită a acestora

Neplata onorariului la termenele stabilite atrage desființarea de drept a contractului

Verificați cu atenție obiectul contractului (activitățile la care avocatul se angajează) și onorariul stabilit. În cazul contractelor de asistență juridică încheiate pentru un proces aflat pe rol, specificați clar faza procesuală pentru care se încheie contractul de asistență juridică (fond, apel, până la soluționarea definitivă a litigiului, etc)

În cazul în care aveți nevoie de serviciile unui avocat, nu ezitați să mă contactați!