C ontenciosul administrativ este reprezentat de ansamblul mijloacelor legale de care o persoană fizică sau juridică se poate folosi pentru restabilirea ordinii de drept încălcate prin acte juridice emise de autorități ale statului acționând în regim de putere publică (cum ar fi acte administrative fiscale, dispoziții sau măsuri luate de autorități, etc).

D e asemenea, instanțele de contencios administrativ și fiscal judecă și litigiile privind funcționarii publici precum și cele privind procedurile de achiziții publice.
Sediul principal al materiei în reprezintă Legea nr. 554/2004, care reglementează remediile procesuale puse la dispoziția subiecteleor de drept în vederea reparării prejudiciilor suferite ca urmare a acțiunilor sau inacțiunii unpr autorități.

R egulile specifice contenciosului administrativ se aplică și în materia dreptului contravențional (acțiunile având ca obiect anularea proceselor verbale de constatare și sancționare a unor contravenții), unde actele atacate se bucură de prezumția de legalitate și temeinicie, astfel încât autoritatea emitentă a actului nu are obligația de a produce probe suplimentare în sprijinul acestor acte, sarcina probei aparținând reclamantului.

O acțiune specifică contenciosului administrativ este cea care vizează obligarea unei autorități să emită un anumit act administrativ sau să aibă o anumită conduită, acțiune prin care persoana interesată căreia autoritatea i-a refuzat în mod nejustificat emiterea unui act poate sancționa pe cale judecătorească abuzul de drept comis de respectiva autoritate